OSVOJILI SMO NAJVIŠJI PLANINSKI VRH HRVAŠKE

Na povabilo IPA RK Šibensko-Kninske smo člani pobratenega IPA kluba iz Koroške, v soboto, 9. junija 2007 okoli poldneva, osvojili najvišji vrh R Hrvaške, to je vrh SINJAL na Dinarskem pogorju iznad mesta Knin.

Kolegi iz IPA Hrvaške, RK Šibensko – Kninske, so nas 19.4.2007 povabili, da se udeležimo skupnega pohoda na najvišji planinski vrh na Dinarskem pogorju, ki je tudi najvišji vrh v R Hrvaški. Ker je bilo vabilo poslano preko našega info naslova tudi vsem našim regionalnim klubom, so se pohoda udeležili tudi nekateri člani IPE iz RK Celje in RK Ljubljane.

Ob odličnem sodelovanju kolegov iz PP Knin, so nas v petek 8.6.2007 s terenskimi vozili vkljub slabemu vremenu, prepeljali na Planinsko kočo
Brezovac izpod Dinare, ki je na nadmorski višini 1050 m. Tu smo se namestili v dokaj ugodnih prostorih planinskega doma, naša gostiteljica Silvana pa nas je postregla z izdatno večerjo.

Naslednjega jutra smo se zbrali pred planinsko kočo, kjer nam je naš planinski vodnik Damir predstavil program pohoda in kolona pohodnikov je krenila na pot v lepem sončnem jutru.

Do vrha smo morali prehoditi okoli 7 km in premagati okoli 800 m višinske razlike, kar je brez izjem, uspelo vsem našim pohodnikom. Med pohodom smo imeli sicer tri krajše počitke, vendar smo na vrh prispeli v skladu z označenim predvidenim časom pohoda, to je manj kot tri ure. Na vrhu seveda ni manjkalo čestitk in dobrih želja, ni manjkal niti planinski krst in po tradicionalnem fotografiranju smo se brez posebnosti spustili nazaj do planinske postojanke. Glede na letošnje muhasto vreme smo imeli tudi srečo, saj je zadnje pohodnike tik pred povratkom v planinski dom zajela nevihta, ki je kasneje okolico obarvala tudi v belo, padala je namreč kar debela toča.

Na planinskem domu smo po izdatni večerji opravili še krajši cememorial, predsednika naših klubov sta ob dobrih željah in pohvalah za dobro organizacijo izmenjala simbolična darila, harmonikaš Dado pa nas je zabaval z izvirnimi pesmimi.

Naslednjega jutra smo si med povratkom v Knin ogledali še slap reke Krke »KRČIČ« , ki mu je v tem času žal primanjkovalo vode, je pa bil vseeno dovolj atraktiven in bo zanimiv tudi za kakšen kasnejši obisk.

Naš obisk smo zaključili na Kninski trdnjavi, kjer smo seveda obujali naše občutke o vzponu na Dinaro prejšnjega dne, zlasti ob čudovitem pogledu na s soncem obsijano Dinaro.

No, nekateri smo si ob povratku domov v vasici Smiljan pri Gospiču, ogledali še pred kratkim odprti muzej Nikole TESLE.

Domov smo se vrnili polni čudovitih vtisov, zlasti ob zadovoljstvu, da smo že v prvem mahu osvojili najvišji vrh R Hrvaške, posebej pa smo bili prijetno presenečeni nad brezhibno organizacijo, ob dejstvu, da so kolegi ta pohod organizirali prvič. Torej jim pripada za to še ena pohvala!

Naj se v imenu vseh udeležencev iz Slovenije na tem mestu za dobro organizacijo zahvalim IPA Hrvaški, Regionalnemu klubu Šibensko – Kninskemu, posebna zahvala pa gre vodji planinske sekcije FUNDA Silviji in kolegu FUNDA Darku ter vodiču MAKSIMOVIĆ Damirju ter seveda našemu velikemu prijatelju REPUŠIĆ Domagoju.

Stane Isak































































Ta vnos je bil objavljen v 2007. Zaznamek za trajno povezavo.