REGIONALNI KLUB ZA KOROŠKO

Na Koroškem je bila želja po vključitvi policistov oz. takrat še miličnikov prisotna že v bivši skupni državi, saj so nam delovanje te mednarodne policijske asociacije že v 80-ih letih večkrat predstavili avstrijski kolegi, s katerimi smo že tudi takrat imeli vzpostavljene odlične odnose. Več ustanovnih članov naše sedanjega kluba je že v letu 1990 in 1991 postalo član IPE v okviru Sekcije Avstrijske Štajerske. Iz tega je z voljo, vztrajnostjo in tudi pogumom posameznih članov, po ustanovitvi IPA Sekcije Slovenije, nastal RK IPA za Štajersko, Koroško in Prekmurje. Želja po samostojnem regionalnem klubu se nam je izpolnila med prvimi v Sloveniji in sicer je bil naš klub ustanovljen dne 6.11.1992. Od takrat smo ves čas aktivno delovali v samem regionalnem klubu, kot tudi v okviru organov sekcije, kjer so naši predstavniki ves čas tudi zasedali pomembne funkcije in v delovanje sekcije vložili tudi pomemben prispevek.

V RK za Koroško je vključena večina aktivnih in tudi precej upokojenih policistov z našega območja, saj klub trenutno šteje kar 287 članov, kar je za velikost naše policijske uprave zavidljivo število. Med aktivnosti kluba, poleg letnih skupščin in sej UO, velja omeniti vsakoletni IPA ples v mesecu februarju, ki je vedno solidno obiskan in pomembno prispeva k dobremu vzdušju med člani in v okolju. Prav tako je tradicionalno obiskan majski planinski dan oz. pohod na 1523 m visok Košenjak nad Dravogradom, ki se ga poleg naših članov redno udeležujejo tudi predstavniki drugih RK iz Slovenije in avstrijski Kolegi, letošnjega pa se bodo udeležili tudi predstavniki IPA RK Šibensko Kninske županije Sekcije Hrvaška, s katerimi smo vzpostavili pristne prijateljske odnose. Poleg teh večjih aktivnosti so v okviru RK organizirana še vsakoletna tekmovanja v smučanju, šahu, odbojki, kegljanju in kolesarjenju, naše ekipe pa se udeležujejo tudi večine tekmovanj in drugih srečanj, ki jih organizirajo drugi RK in tudi IPA prijatelji v sosednji Avstriji ter od letošnjega leta tudi na Hrvaškem. V okviru našega RK aktivno delujeta tudi skupini radioamaterjev in motokluba. V zadnjih letih smo organizirali tudi strokovne »okrogle mize« skupaj s strokovnimi službami PU, nanje pa smo povabili tudi priznane strokovnjake s posameznih obravnavanih področij in zainteresirane institucije, lokalne skupnosti ter javnost. Te okrogle mize so bile dobro obiskane in tudi dobro ocenjene, zaradi česar bomo tudi v bodoče aktivno pristopili k organizaciji podobnih aktivnosti.

V letošnjem letu je bil izvoljen nov upravni odbor in organi kluba, zato se za prispevek zahvaljujemo vsem, ki so v dosedanjem delu kluba omogočili njegov razvoj in delovanje v upanju, da bomo v naslednjem obdobju prav tako oz. še bolj uspešni. 

Srečko Lampret

Predsednik IPA RK Koroška

Dodaj odgovor